Voeding

Vraag 9:

Enkele leerlingen van mijn klas hebben geen of te weinig eten bij.

Wat kan ik doen?

Praktijkvoorbeelden van leerkrachten en scholen uit Genk:

 

☺ School:

We voorzien tijdens de pauze koeken voor elk kind. De laatste jaren merken we dat kinderen steeds vaker geen tussendoortje bij hebben en op die manier vinden we een oplossing voor iedereen.’

 

☺ School:

Leerlingen die geen koekje of fruit bijhebben, krijgen van de school een koekje of een stuk fruit. De school heeft iedere maandag en woensdag fruitdag en daarom is er altijd fruit op school. Kinderen die nablijven of tijdens de speeltijd geen koekje bij hebben, kunnen van de juf een stukje fruit krijgen. In de opvang voorziet de juf altijd koekjes voor de kinderen die er geen bij hebben.

 

Leerkracht:

Als er bij ons een leerling geen eten bij heeft krijgt hij enkele boterhammen. Die hebben we op voorraad in onze diepvries. Er is ook smeerboter en confituur voorhanden. Als dit eenmalig is, dan noteren we in de agenda dat de boterhammen vergeten waren en wat we ter vervanging gegeven hebben (gewoon als mededeling, niet veroordelend)

Als leerlingen systematisch hun boterhammen niet bijhebben contacteren we de ouders (opbellen, aanspreken of uitnodigen) en uiten we onze bezorgdheid zonder veroordelend te zijn. Het niet bijhebben van boterhammen kan immers verschillende oorzaken hebben. Denk maar aan eetstoornissen, kinderen die afgeperst worden, vergeten mee te nemen… of het niet voorhanden hebben van eten thuis.

 

 

Hoe pak je dit aan en waar kan je terecht in Genk?

 

-Lokaal Aanspreekpunt Kinderrechten

-OCMW

-Vincentius Genk-Zutendaal

 

 

Adviezen en reflecties: Netwerk tegen Armoede en TAO

 

TAO:

Als je iets doet bijvoorbeeld een broodkorf of soep tussen de middag, doe dit dan voor iedereen. Anders geef je de kwetsbare kinderen alweer een stempel!

 

NtA:

Inzetten op aanbod is het minst stigmatiserend. Voor iedereen hetzelfde, op school aangeboden. In sommige scholen voorzien ze bijvoorbeeld maaltijden voor elke leerling, maar voor leerlingen met een kansenpas aan 1€.

 

 

Bijkomende informatie

 

http://www.vlor.be/sites/www.vlor.be/files/rbo-rbo-adv-001_bijlage.pdf

http://www.vlor.be/sites/www.vlor.be/files/rbo-rbo-adv-001_2.pdf

 

SOS Schulden op School

 

Ik heb een bijkomende vraag

die ik op dit forum wil bespreken.

Leerkrachten en directies kunnen steeds vragen stellen en andere praktijkvoorbeelden doorsturen.

 

Klik op bovenstaande knop om uw vraag of suggestie door te sturen.

 

Deze vragen en praktijkvoorbeelden worden vervolgens besproken in de werkgroep alvorens toe te voegen aan de website.